Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Η άγνωστη σκέψη του Nicola Gomez Davila

 


Μια πρώτη γνωριμία με τον αντιδραστικό Διανοούμενο Nicola Gomez Davila. 


Γεννημένος 18 Μάιου 1913 ,γόνος ευκατάστατης οικογένειας της Κολομβίας ,πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στον τόπο καταγωγής του και ιδιαίτερα ανάμεσα στους τεράστιους τοίχους της προσωπικής του βιβλιοθήκης.Μελετώντας αδιάκοπα τα χιλιάδες βιβλία του σταδιακά ανέπτυξε μια παραδοσιοκρατική σκέψη με ταυτόχρονη απόρριψη οποιουδήποτε νεωτερικού πολιτικού σχήματος ,χρονικά μεταγενέστερου της γαλλικής και βιομηχανικής επανάστασης.
Εκτός από το αδιάκοπο διάβασμα ο Davila επισκεπτόταν κάθε Κυριακή την εκκλησία για να παρακολουθήσει την λειτουργία, κάνοντας σε εμάς γνωστό (άλλα και μέσω των γραπτών του) πως η έννοια της θρησκείας παίζει καθοριστικό ρόλο στην σκέψη μου.

Βασικές θέσεις του ,μεταξύ άλλων είναι οι εξής:

- Απόρριψη του βιομηχανικού πολιτισμού και επιστροφή σε έναν προνεωτερικό συνεταιριστικού τύπου κοινοτισμό.

- αστυφυγή, απόρριψη της αστικής αρχιτεκτονικής .

-Εναντίωση στο σύγχρονο πνεύμα της καθολικής αθεΐας που τείνει να σκεπάσει ολόκληρη την κοινωνία, και επαναπροσδιορισμός της σχέσης μας με τον Θεό .

-Απόρριψη των νεωτερικών ιδεολογικών σχημάτων όπως μαρξισμός, φιλελευθερισμός ,καπιταλισμός κλπ και επαναφορά μιας ιεραρχικής παραδοσιοκρατικής κοινωνίας .

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως ο ίδιος δεν αποκαλεί τον εαυτό του "συντηρητικό" σε αντίθεση με ορισμένους αναγνώστες του, που επιμένουν να τον αποκαλούν έτσι, ο ίδιος προτίμησε την έκφραση "αντιδραστικός".
Υποθέτουμε ότι ο λόγος που επέλεξε αυτόν τον χαρακτηρισμό σε αντίθεση με τον κλασικό χαρακτηρισμό "συντηρητικός" είναι διότι επί ιστορικής βάσης, ο συντηρητισμός δεν αποτελεί αυτούσιο πολιτικό - ιδεολογικό πρόταγμα , αλλά ένα πολύ συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός μιας πολύ συγκεκριμένης χρονικής περιόδου (παράλληλα δηλαδή με τη γαλλική Επανάσταση) . Την εποχή εκείνη ακόμα υπήρχαν μια πλειάδα αξιών και ηθών τα οποία πράγματι μπορούσαν να "συντηρηθούν" σε πείσμα του πνεύματος της προόδου. Στο σήμερα πολύ λιγότερα είναι εκείνα που σε σύγκριση με τότε υπάρχουν ακόμα και αξίζει να συντηρηθούν. Αρα η σωστότερη έκφραση για κάποιον που επιζητεί μια επαναφορά προ νεωτερικών αξιών θα ήταν "επαναστάτης" η "αντιδραστικός".

Οι ιδέες του Davila αναπτύχθηκαν κυρίως σε μορφή "γνωμικών", μερικά από τα οποία και παραθέτουμε :

“Όταν η ιδιοκτησία ορίζεται ως κοινωνική λειτουργία, επίκειται η κατάσχεση. Όταν η εργασία ορίζεται ως κοινωνική λειτουργία, επίκειται η σκλαβιά.”

“Το ποιητικό έργο του καλού κομμουνιστή ποιητή (Αραγκόν, Ελυάρ, Νερούντα κλπ) χωρίζεται σε δύο μέρη : το ποιητικό μέρος και το κομμουνιστικό μέρος.”

“Η ωρίμανση δεν συνίσταται στην παραίτηση από τους πόθους μας αλλά στην παραδοχή ότι ο κόσμος δεν είναι υποχρεωμένος να τους ικανοποιήσει.”

“‘Πατριώτης’ στις δημοκρατίες είναι εκείνος ο οποίος ζει από το κράτος. ‘Εγωϊστής’ εκείνος από τον οποίο ζει το κράτος.”

“Τελικά ο επαναστάτης είναι ένα άτομο που δεν τολμάει να βγει να ληστεύει μόνο του.”

“Οι κοινωνίες που πεθαίνουν σωρεύουν νόμους, όπως αυτοί που πεθαίνουν σωρεύουν φάρμακα .”

“Η μοντέρνα ιστορία είναι ο διάλογος ανάμεσα σε δύο άνδρες : έναν που πιστεύει στον Θεό και έναν άλλο που πιστεύει ότι είναι Θεός.”

“Οι ιεραρχίες είναι ουράνιες. Στην κόλαση είναι όλοι ίσοι.”

“Η κοινωνιολογία προστατεύει τον κοινωνιολόγο από κάθε επαφή με την πραγματικότητα.”

“Εαν είχαν λιγότερους σωτήρες, οι κοινωνίες θα χρειάζονταν λιγότερο την σωτηρία.”

“Η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η δημοκρατία εξευτελίζει την ελευθερία προτού τη στραγγαλίσει.”

“Τον φιλελεύθερο τον συγκλονίζει περισσότερο η εκτέλεση του φονιά απ’ όσο ο θάνατος του δολοφονημένου.”

“Τίποτε δεν είναι πιο επικίνδυνο από το να θίξεις τις προκαταλήψεις εκείνου που ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία.”

“Ο άνθρωπος μιλάει για τη σχετικότητα της αλήθειας επειδή ονομάζει αλήθειες τις αναρίθμητες πλάνες του.”

“Το ναυάγιο της προόδου οφείλεται όχι στη μη εκπλήρωση αλλά στην εκπλήρωση των υποσχέσεών της.”

“Η ταξική αντίθεση στο μοντέρνο κράτος είναι λιγότερο μια αντίθεση ανάμεσα στην μπουρζουαζία και το προλεταριάτο απ’όσο αντίθεση ανάμεσα στην τάξη που πληρώνει φόρους και την τάξη που ζει από φόρους.”

“Οι ουτοπίες μιας εποχής προξενούν τα αιματοκυλίσματα της επόμενης.”

“Η ‘σεξουαλική απελευθέρωση’ επιτρέπει στον μοντέρνο άνθρωπο να παραβλέπει τα πολλά άλλα ταμπού που τον κυβερνούν.”

“Ο φθόνος εξηγεί περισσότερα απ’ ό,τι η γενετήσια ορμή.”

“Η αστυνομία είναι η μοναδική κοινωνική δομή στην αταξική κοινωνία.”

“Δεν είναι όλοι οι ηττημένοι αξιοπρεπείς, όλοι όμως οι αξιοπρεπείς τελειώνουν ηττημένοι.”




-Ουράνης. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΘΝΟΟΙΚΟΤΟΠΙΚΑ, Βασίλης Νιτσιάκος

 [...] Κατά κανόνα, οι βοσκότοποι περιελάμβαναν εκτάσεις, μεγάλες ή μικρές, οι οποίες κι αυτές είχαν τα δικά τους στοιχεία για τη διατροφή τ...