Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Φώς, λεξικό των συμβόλων

 



Εκδήλωση της θεότητας,κοσμική δηµιουργία,ο Λόγος,η παγκόσµια αρχή σε εκδήλωση,ο αρχέγονος νους, ζωή,αλήθεια φώτιση, γνώση,άμεση γνώση το ασώµατο ,η πηγή της κολοσύνης. Η ακτινοβολία συμβολίζει τη νέα ζωή από τη Θεότητα,είναι το πρώτο πράγμα που δηµιουργήθηκε,δύναµη για την εκδίωξη του κακού, των δυνάµεων του σκότους,δόξα,χαρά. Η φώτιση παρέχει υπερφυσικές δυνάµεις, ή είναι αποτέλεσμα τους. Το φως συνδέεται µε τη Βροχή στο συµβολισμό της καθόδου ουρανίων και ευεργετικών επιρροών. Η εμπειρία του φωτός σηµαινει αντιµετώπιση της έσχατης πραγματικότητας. Το φως συνδέεται με την αρχή και το τέλος .Υπηρχε κατά τη Χρυσή Εποχή, το σκοτάδι κατήλθε κατά την Πτώση και η ανάκτηση του Παραδείσου αποκαθιστά Το αρχέγονο φως ,το φθάσιµο στο φως σημαίνει φθάσιμο στο κέντρο.  

Το φως και το σκοτάδι, είναι δυο όψεις της Μεγάλης Μητέρας, ζωή και έρωτας, Θανατος και ταφή, δηµιουργια και καταστροφή. Το φως του ηλίου αντιπροσωπεύει Την άμεση γνώση σε αντίθεση µε την έμµεση ή αναλυτική σεληνιακή γνώση. Οι Εορτές των Φώτων, στην αρχή του Φεβρουαρίου , όπου δάδες και κεριά µεταφέρονταν εν ποµπή, γίνονταν για προστασία ενάντια στο λοιµό, το λιµό και τους σεισµούς ,αργότερα υιοθετήθηκε από το Χριστιανισµό σαν εορτή της Υπαπαντής. Το φως συµβολίζεται με ακτίνες, ίσες ή κυµατοειδείς, από τον ηλιακό δίσκο η νεφέλη, ευθεία γραµµή σηµαίνει συνήθως φως και η κυµατοειδής Θερμότητα. Το φως και η θερµότητα από άποψη συμβολισµού είναι συµπληρωµατικά και πολώνουν το στοιχείο του πυρός. Βουδ.: Το φως είναι η αλήθεια. απελευθέρωση, άµεση γνώση ταύτιση µε το Βούδα. υπέρβαση του κόσμου και της εξαρτηµένης ύπαρξης. Το Καθαρό Φως είναι η έσχατη πραγµατικότητα,αγνή ύπαρξη,το άχρωµο και άµορφο Κενό. Τα ακάθαρτα φώτα υποδηλώνουν µια τυπική μεταθανάτια ζωή και επαναγέννηση στο φαινοµενικό κόσµο. Τα φώτα στη λατρεία είναι τα φώτα των Τριών Κόσµων. το «Απεριόριστο Φως». Ελλ.-Ρωμ.: O Aiaq/Jupiter, η «λαμπρότητα», o «Θεός του φωτεινού ουρανού». Φώτα μεταφέρονταν κατα τις ελευσίνιες τελετές της αναζήτησης της Δήµητρας για την Περσεφόνη και την επιστροφή της άνοιξης. Ινδουισμός .: O Εαυτός Ατµάν,κοσµική δηµιουργία,η «αναπαραγωγική ικανότητα»πνευµατικότητα, σοφία αγιότητα η εκδήλωση του Κρίσνα. Κυρίου του Φωτός. Ιραv.: Αγνή ύπαρξη αγνό Πνεύµα. Στο Ζωροαστρισµό η δύναµη της αλήθειας είναι το φως ως Ορμούζντ ή ΄Αχουρα Μάζντα, Κύριος του Φωτός, αντίθετος προς το σκοτάδι του Αχριµάν, ή ΄Ανγκρα Μαϊνιού, Κυρίου του ψεύδους. Αφιερωμένο στους Μάγους. Κελτ.: Η Μπριτζίτ είχε µια εορτή φωτων στην αρχή του Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια της οποίας άναβαν κεριά γύρω από τα δημητριακά
Κίν:. Η ουράνια γιάνγκ δύναµη. Στα κινέζικα µανιχαϊκα κείµενα ο βαχμάν ειναι το Φως της Σοφίας και το Ευγενικό Φως. Μωαµ.: Το ακτινοβόλο φως του Αλλάχ που φωτίζει τον κόσµο αγνή ύπαρξη ουρανός, αέρας, η εκδήλωση της Θείας Γνώσης, μεγαλοπρέπειας και οµορφιάς. O νους , Λόγος, το Θείο Όνοµα Νουρ. Ο υφαντής των µορφών είναι ο φορέας του φωτός. «Ο Αλλάχ είναι το φως του Ουρανού και της γης» (Κοράνι). Ταο.: Το Τάο ,το Φως του ουρανού εκδήλωση της µη ύπαρξης ,ενότητα .
Χριστ.: O Χριστός, το «Φως του Κόσμου», ο ««Πατέρας των Φώτων στον οποίο δεν υπάρχει αλλοίωση, ή σκιά μεταβολής (Ιακ. Α.17). H Παρθένος Μαρία είναι η "Φωτοδότρια"στο γιο της και η Εορτή των Φώτων υιοθετήθηκε και προσορμόστηκε σαν εορτή της Εξαγνισης ή της Υπαπαντής.

Απόσπασμα Από το " λεξικό των συμβόλων" 
"ΤΖ ΚΟΥΠΕΡ"







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΘΝΟΟΙΚΟΤΟΠΙΚΑ, Βασίλης Νιτσιάκος

 [...] Κατά κανόνα, οι βοσκότοποι περιελάμβαναν εκτάσεις, μεγάλες ή μικρές, οι οποίες κι αυτές είχαν τα δικά τους στοιχεία για τη διατροφή τ...